Linotol söker en eller två civilingenjörsstudenter med ett starkt intresse för betongkonstruktioner och numeriska metoder. Om du vill fördjupa dig inom multifysiksimuleringar av betongkonstruktioner erbjuder vi ett examensarbete där du hjälper oss att utveckla en simuleringsmodell för att förutspå deformationer och sprickbildning i fiberarmerade betongplattor. Ni kommer att vidareutveckla simuleringar av ung betong, optimera våra konstruktioners prestanda genom att modellera deras beteende under hela livscykeln, och skapa en app som gör avancerade beräkningar lättillgängliga.

Om Linotol

Linotol Group är en ledande nordisk leverantör av industriella golv och betongkonstruktioner med huvudsakligt fokus på större betonggolv och stålfiberbetong. Med full kontroll över hela produktionskedjan – från egen betongtillverkning och projektering till produktion och efterbehandling – kan fokusera på högkvalitativa produkter, kundanpassade och behovsoptimerade lösningar som dessutom är hållbara – på riktigt.

Bakgrund till projektet

Industri- och logistikmiljöer ställer höga krav på golvstrukturer, där robusthet, hållbarhet och precision är avgörande för att säkerställa driftsäkerhet och långsiktig prestanda. Ett korrekt designat golv måste kunna bibehålla en jämn yta under tunga dynamiska och statiska laster, motstå kemiska angrepp och minimera både deformationer och vibrationer som kan påverka känslig utrustning. Vad som särskiljer industrigolv är de specifika kraven i bruksgränstillståndet, vilket innebär att både deformationer måste minimeras och sprickbildning elimineras eller reduceras till en acceptabel nivå. Moderna industrigolv gjuts ofta i stora etapper, ibland upp till 50 x 50 meter eller ännu större, och är vanligtvis armerade med en kombination av stålfiber och konventionell armering.

Vanliga problem som uppstår är deformationer, kantresning, där plattans kanter lyfts på grund av differential uttorkningskrympning och sprickbildning. Dess fenomen är inte bara svårt och kostsamt att åtgärda, utan det leder också till ojämnheter som försämrar golvets funktion och ökar slitaget på betongen. Både sprickbildning och kantresning orsakas i stor utsträckning av de tvångskrafter orsakade av krympning, temperaturskillnader och eventuella sättningar som sker under både initial härdning och i efterföljande faser. Vårt egenutvecklade designprogram, Linotol Design Systems, hjälper oss att designa för tvångskrafter i betong enligt gällande normer, baserat på handboksformler och standardiserade antaganden. Även om dessa metoder är beprövade och tillförlitliga för många tillämpningar, begränsar de förståelsen för de komplexa och ofta projektspecifika interaktionerna mellan fukt, värme och strukturella deformationer som sker under betongens härdningsprocess.

Multifysiksimuleringar har visat sig vara en kraftfull metod för att bättre förstå och förutsäga hur betong beter sig över tid. Genom att koppla samman fysikaliska modeller för fukttransport, värmeöverföring och strukturmekanik, kan multifysiksimuleringar exakt modellera de krafter som påverkar betongen. Detta ger möjlighet att simulera betongens prestanda över hela dess livslängd, från de första timmarna efter gjutning till slutet av den tekniska livslängden, som kan sträcka sig över 50 till 100 år.

Syfte

Projektets mål är att vidareutveckla tidigare arbeten inom multifysiksimuleringar, med särskilt fokus på fiberarmerad betong. Projektet består av tre huvudsakliga delar:

  1. Multifysiksimuleringar av ung stålfiberbetong: Vidareutveckla tidigare simuleringar för att analysera sprickrisker i ung betong och möjliggöra tillämpningar på fiberarmerad betong.
  2. Simuleringsbaserad optimering: Optimera designen av betonggolv genom att simulera gjutetapper och förutsäga sprickbildning och deformationer, samt analysera prestanda under hela golvets livslängd, från de första timmarna efter gjutning till slutet av den tekniska livslängden.
  3. Utveckling av en simuleringsapp: Skapa en användarvänlig applikation som, med hjälp av enkla indata som geometri och materialval, kan utföra avancerade beräkningar. Appen kommer att vara ett verktyg för Linotols ingenjörer och möjliggöra optimering av design och produktion av betonggolv. Den kommer också att komplettera vårt dimensioneringsprogram Linotol Design System.

Resultat

  • Examensarbete: Ett examensarbete på avancerad nivå som godkänns av din högskola.
  • Presentation: Du kommer att presentera ditt arbete både på din högskola och hos oss på Linotol.
  • Artikel: En sammanfattande artikel som kan skickas till en internationell konferens eller branschdag, exempelvis Nordic Concrete Federation Symposium 2025.

Vi erbjuder en gratifikation när ovanstående punkter är slutförda.

Det finns det goda möjligheter att besöka projekt i olika faser och lära dig från dessa. Vi har också många projekt tillgängliga för att verifiera beräkningsresultat.

Din bakgrund

Vi söker en eller helst två studenter på femte året på teknisk högskola med inriktning mot vattenbyggnad samhällsbyggnad, eller motsvarande. Du har läst kurser som ger goda kunskaper inom betong, betongbyggnad, strukturmekanik och numeriska metoder. Det är meriterande om du behärskar Python, Java eller något annat programmeringsspråk.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna vår tekniska chef Rikard Hellgren, 0722 25 65 61 eller rikard.hellgren@linotol.se